2017 – Brighton

Combat on Tour Brighton 2017

Zoals ieder jaar sinds 2002 ( Landgraaf) werd ook dit maal het begin van het Bleiswijkse tafeltennis seizoen afgetrapt met een vriendschappelijke wedstrijd tegen een onbekende vereniging uit Nederland of het buitenland.

Na enkele jaren in Vlaanderen en Nederland te hebben gespeeld werd de blik nu op Engeland gericht.
Met de vereniging Brighton Tabletennis Club www.brightontabletennisclub.co.uk werd in de persoon van Pedro Santos een zeer enthousiaste tegenstander gevonden die het idee om een interland te spelen erg aan trok.
Na het bepalen van de juiste sterkte tegenstanders trokken 6 spelers van Combat, Nancy Roeloffs, Christan Oosterlaan, Marco van Rijn, Rutger Borsboom, Wim van Dijk en Gerard van Dam de stoute schoenen aan om in het land van Lady Di, Guinness en God save the Queen het rood, wit en blauw van Nederland te gaan verdedigen. De zevende aangemelde speler Marcel van Elsacker kreeg enkele dagen voor vertrek fors last van een af en toe terugkerende rugblessure en moest helaas verstek laten gaan.
Hopelijk kan Marcel de start van de competitie wel mee maken en we wensen hem veel sterkte met het herstel.

Na het vertrek op donderdag middag 24 augustus, een zeer voorspoedige reis per DFDS ferry, ’s avonds een steak in een bijzonder steakrestaurant met invloeden van Italianen, Grieken en Engelsen aberdeensteakhouse.co.uk en de eerste pints in een kroeg ( naam vergeten ) met live muziek, hebben we een heerlijke nacht geslapen in het hostel wat bijna aan het strand lag www.seadragonbackpackers.co.uk.

De kamers waren goed verdeeld; de mannen die door sommigen beticht worden van snurken bij elkaar, Nancy een kamer apart en Chris en Rutger in één kamer.

Hoewel er bij de potentiele snurkers niemand in de kamer bij kwam kregen de andere kamer nog wel wat ongepland gezelschap. Wat overigens niet vervelend bedoeld is maar wel (vooraf ) onverwacht en achteraf logisch is gebleken.

Vrijdag een, voor Engelse begrippen, een uitzonderlijk heerlijke warme dag op de kiezels van het strand, een wandeling op de wereldberoemde houten pier en boulevard en heerlijke zwempartij in de zee werden ‘s avonds de degens gekruist in een verbouwde school waar zowel de spanning als de temperatuur fors op gingen lopen.

Uiteindelijk bleek dat we goed aan elkaar gewaagd waren en speelden we per persoon ongeveer 6 potten, totaal 36 waarbij wij de nipte overwinning behaalden met 14-22.

Uiteraard zijn volgens oud Combat gebruik tijdens de avond de clubtenues nog geruild met de voorzitter van Brighton Tim Holtham en het shirt van Brighton komt eerdaags weer in de kantine te hangen op een door Wim van Willigen gemaakt verlaagd plafond met plexiglas.

Na de wedstrijden een lekkere douche gepakt om met zijn allen de pub Hand in Hand ( www.facebook.com/handinhandbrewpub ) in te duiken om alles nog eens uitgebreid te evalueren.

Groot verschil met onze vereniging is wel dat er 4 professionals in dienst zijn bij deze vereniging, 3 trainers waaronder Pedro Santos en Tim Holtham die ook nog bestuursfuncties vervulden, nog één trainer en een dame die alle administratieve handelingen verricht.

Deze professionals gaven ook overdag trainingen en gingen met een mini-van (ook eigendom van de club ) ook instellingen af als gevangenissen, instellingen voor minder validen en zij organiseerden ook overdag bijeenkomsten en herstel trainingen voor minder validen en mensen die op de terug op weg waren van zware ziektes.

Dat al deze professionals een positieve uitwerking hadden op het leden aantal is gebleken, de vereniging groeide van onze grootte naar inmiddels ca 300 leden en speelt zelfs met enkele leden met het syndroom van Down mee met de Europese kampioenschappen en spelen als vereniging inmiddels, naar Nederlandse maatstaven, 2e divisie.

Nadat de tap van de pub Hand in Hand dicht ging nog even naar een tweede bar waar 2 ietwat slome DeeJee’s de dansvloer alleen vol kregen als wij, Nederlanders, verzoeknummer aan vroegen als Runaway Boys van de Stray Cats en Venus van Shocking Blue.
Een gedeelte van ons gezelschap was er klaar mee en wilde naar bed.
Uiteraard was niet iedereen was moe en 3 man gingen op advies van de uitsmijter van deze bar naar The Basement Club aan de boulevard van Brighton. Inderdaad zeer gezellig en we zullen het gezicht van de portier niet snel vergeten toen hij de sporttassen met licht bezweette kleding open maakte ter controle.. Na één tas te openen mochten we, waarschijnlijk door de geur die eruit kwam alle drie gelijk naar binnen.

Daar aangekomen nog één pint genomen en enthousiast aan het dansen geslagen in deze bar/dancing waar duidelijk werd dat (vakantie) cruisen één van de hobby’s bleek van de in grootte getale aanwezige heren.

Wel met een half oog Rutger in de gaten gehouden want Rutger had bekijks door zijn uitermate jaloersmakende ritmische gevoel tijdens het dansen.

Toch af en toe nog maar één pint genomen want van al dat dansen verlies je toch weer vocht en uiteindelijk met een Uber taxi precies op tijd in een kebab tent terecht gekomen waar een uitermate vriendelijke Indiër toch met frisse tegenzin een drietal hapklare brokken voor ons maakte.

De zaterdag werd ingenomen door een bezoek aan de premierleague wedstrijd Cristal Palace–Swansea welke werd verloren door Cristal Palace met 0-2 waardoor we bijna live getuige waren van het tweede ontslag van Frank de Boer waar alle Swansea supporters al een creatief liedje over hadden gemaakt en de dag werd afgesloten met een wandeling door Londen.

Opvallend was in het oude sfeervolle stadion dat de Swansea supporters ca 25 mtr. naast ons zaten zonder een hek of wat dan ook als afscheiding.
Alleen wat stewards op de trappen, dat was het enige…
Zou in Nederland niet kunnen denk ik……

 

 

Na deze voetbalwedstrijd ( 0-2 verlies ) geen reden voor een extra feestelijk biertje en dus met de trein door naar Londen en via uiteindelijk lopend via House of Parlements, Travalgar Square en de South bank ( oever ) van de Theems belanden we voor een heerlijk hapje en een drankje in een Mexicaans tentje Wahaca met een terras aan de Theems.

Na het eten waren er toch wat deelnemers waarbij al dat sporten en wandelen niet in de koude kleren was gaan zitten en keerden we laat op de avond weer terug naar Brighton.
Zondag weer met de boot via Dover-Calais terug en iedereen weer moe naar veilig rond 18.00-18.30 uur thuis gekomen.
Al met al een wat mij betreft geslaagde tour en iedereen bedankt voor de gezelligheid!!

 

 

Conclusie: Volgend jaar weer een Combat On Tour…..Dat is zeker.
Gerard

Alle foto’s van de Combat On Tour Brighton zijn hier te zien.