Algemeen

Competitie informatie

Waarom competitie spelen?
Er zijn veel redenen om competitie te gaan spelen. Om er maar een paar te noemen:
•Je bent enkele uren per week ontspannend en inspannend sportief bezigdemonstratie
•Het is steeds weer een sportieve uitdaging of je de tegenstanders eronder kan houden
•Er is veel afwisseling, je speelt tegen steeds verschillende teams van andere verenigingen
•Je speelt in teamverband en bouwt een band op met je teamgenoten
•Je spelniveau gaat sneller vooruit dan wanneer je alleen maar traint en toernooien speelt
•Tussen de partijen door en na afloop kan je enkele gezellige uurtjes met je teamgenoten en tegenstanders in de bar doorbrengen
•Er zijn per half jaar 10 wedstrijden, dus tijd genoeg om ook nog andere dingen te doen

Algemeen Senioren
Er kan worden deelgenomen aan vier competitievormen:
• De (van oudsher) reguliere competitie voor teams van 3 spelers, die 1 dubbel en ieder 3 enkels spelen
• De (nieuwe) duo competitie voor teams van 2 spelers, die 1 dubbel en ieder 2 enkels spelen
• De zomercompetitie voor teams van 3 spelers, die ieder of 3 enkels of 2 enkels en een dubbel spelen
• De bekercompetitie voor teams van 2 spelers, volgens hetzelfde systeem als de duocompetitie

kampioensenioren2001
Per jaar zijn er 4 competitieperiodes (en bijbehorende vormen):
• De lentecompetitie van eind januari t/m april, alleen regulier en duo
• De herfstcompetitie van september t/m begin december, alleen regulier en duo
• De zomercompetitie van mei t/m augustus, staat los van de reguliere en de duo
• De wintercompetitie van begin december tot eind januari in de vorm van een bekercompetitie

De meeste senioren van Combat doen mee aan de reguliere competitie. In het algemeen worden er poules van 6 teams gevormd, waarbij ieder team een keer thuis en een keer uit tegen de andere 5 teams speelt. Dit betekent dus 10 wedstrijden per periode en per jaar 20 competitiewedstrijden. Alle seniorenteams spelen de thuiswedstrijden op vrijdagavond, de begintijd is 20 uur (op speciaal verzoek van een team kunnen de thuiswedstrijden ook op woensdagavond gespeeld worden). De tegenstanders kunnen ook op andere dagen in de w eek spelen, waarbij de meerderheid op of dinsdag of donderdag of vrijdag speelt. Het is zeer beperkt mogelijk om rekening te houden met wensen tav speelavonden van tegenstanders. Er kan worden deelgenomen aan de seniorencompetitie vanaf een half jaar nadat je op 1 januari 17 jaar bent (met dispensatie zelfs al een jaar eerder).
Combat komt uit in de competitie van de afdeling West (ruwweg de regio van Dordrecht, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Alphen a/d Rijn, Gouda en omstreken), zie NTTB afdeling west voor meer informatie. Op de lagere niveaus van de 6e t/m de 2e klasse wordt er sterk regionaal ingedeeld, waarbij de tegenstanders dichtbij zitten. De hoogste 3 afdelingsklassen worden niet meer regionaal ingedeeld, maar beslaan de hele afdeling. Daarboven zijn er nog 4 klassen in de landelijke competitie, die wordt georganiseerd door de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB). Het 1e seniorenteam van Combat heeft hierin in het recente verleden ook grote successen geboekt (zie historie hierna).

Algemeen jeugd
Voor de jeugd is er alleen de reguliere competitie voor teams van 3 spelers, die 1 dubbel en ieder 3 enkels spelen. Er worden per jaar 2 competitieronden gespeeld, in de lente en in de herfst, waarbij er poules van 6 teams worden gevormd. Alle jeugdteams spelen op zaterdagmiddag competitie. Bij thuiswedstrijden spelen alle Combat teams tegelijk en wordt er begonnen om 14 uur. De begintijd van de uitwedstrijden varieert per tegenstander tussen 10 en 15 uur. Ieder jeugdteam heeft een eigen teambegeleider die alles rondom het team regelt.kampioenjeugd
Je bent jeugdspeler tot een half jaar nadat je op 1 januari 17 jaar bent (met dispensatie zelfs nog een jaar langer). Als jeugdspeler wordt je weer onderverdeeld in junior, kadet, pupil en welp dat je bent tot een half jaar nadat je op 1 januari respectievelijk 17, 14, 12 en 10 bent. Voor de pupillen en de welpen is er een aparte competitie. Combat komt uit in de competitie van de afdeling West (ruwweg de regio van Dordrecht, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Alphen a/d Rijn, Gouda en omstreken), zie NTTB afdeling west voor meer informatie. Daarboven zijn er nog 3 klassen in de landelijke competitie, die wordt georganiseerd door de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB). Het 1e jeugdteam van Combat heeft hierin in het recente verleden ook grote successen geboekt (zie historie hierna).

Historie en grootste successen
Sinds Combat vanaf 1978 als zelfstandige vereniging aan de competitie deelnam, groeide het aantal teams en het niveau langzaam. In 1986 werd voor het eerst de hoogste afdelingsklasse (toen nog afdeling Gouda) bereikt door het 1e team bestaande uit Gerard van Dam, Wim van Dijk en Marc van Oosterhout. seniorenteam1-1994
Iets later, in 1987, werd met een maximum aantal van 10 seniorenteams aan de competitie deelgenomen. Een volgende mijlpaal werd bereikt in 1993 toen het 1e team in de landelijke klasse 4e divisie ging spelen, gevolgd door het kampioenschap in deze klasse in 1994. Het vlaggeschip bestaande uit Michael v.d. Haar, Gerard van Dam en David Woltering speelde daarna 2 seizoenen in de landelijke 3e divisie. In die periode waren er ook weer 10 teams actief.
Bij de jeugd werden diverse hoogtepunten bereikt in de loop van de jaren. In 1983 bereikten Gerard van Dam, Marc van Oosterhout en Wim van Dijk als eerste Combat-jeugdteam de landelijk C klasse. In totaal waren er toen een record aantal van 10 jeugdteams actief. Daarna was het in het seizoen 1986-1987 de beurt aan Paul van Oosterhout, Mark Breugem en Hans Bogaard (1e helft) / Michael v.d. Haar (2e helft) om dit te evenaren. Na een lange mindere periode zorgden Arjan v.d. Linde, Thijs van Kan en Hans Smit in 1994-1995 voor weer een nieuwe doorbraak naar de landelijke C klasse. Arjan en Thijs gingen daarna door naar nieuwe hoogten en speelden 2 jaar landelijk B samen met teamgenoten van Taverzo en Steeds Hoger/Tsb.
Na weer een mindere periode was het in de herfst van 2003 eindelijk weer zover. Harmen van Rossum en Maurice Muller gingen weer landelijk C spelen, samen met een teamgenoot van Togb.
team1jeugd2005Na het kampioenschap in de lente van 2004 speelden ze 3 seizoenen in de landelijk B klasse samen met hun teamgenoten van Steeds Hoger/Tsb. In de herfstcompetitie 2005 werd er promotie naar landelijk A afgedwongen en in de lentecompetitie 2006 speelden Harmen en Maurice samen met Ernst Coutinho in de hoogste klasse van de Nederlandse jeugdcompetitie. Een uniek en absoluut sportief hoogtepunt voor de Combat jeugd!
Ook in de herfstcompetitie 2006 is het hoogste jeugdteam van Combat actief in de landelijk A klasse.
Veel meer over de Combat-historie in de competitie is te vinden in het “Jubileumboek Bleiswijkse tafeltennisvereniging Combat 25 jaar, 10 juli 1978 – 2003”.

Uitslagen
De uitslagen van de andere wedstrijden in de poule en de standen, zijn in het algemeen als eerste te bekijken op deze website. Vanaf de woensdag in de week erna staan ze ook op internet: op www.nttb-west.nl voor de afdelingscompetities en op www.nttb.nl voor de landelijke competities. De standen en percentages worden ook regelmatig op het prikbord opgehangen.

Kosten
Deelname aan de competitie kost een gering bedrag extra per half jaar, in het clubblad staat hoeveel deze kosten zijn. Deze kosten worden via een acceptgiro geïnd of via een automatische incasso als hiervoor een machtiging is getekend. Er wordt voor de competitie verplicht in het speciale rode Combat-shirt gespeeld, dat bij de wedstrijdsecretaris of een ander bestuurslid besteld kan worden. Er wordt door de vereniging geen vergoeding voor de kosten van het rijden naar de uitwedstrijden verstrekt.

Informatie, vragen of mededelingen
Voor informatie/vragen/mededelingen kun je terecht bij je aanvoerder of bij de wedstrijdsecretaris . Als bij dringende zaken deze niet te bereiken zijn, kun je terecht bij één van de bestuursleden.